FRÅGOR OCH SVAR

Hur levereras Siggebocken modell Handy?

Bockarna kan hämtas på Lövstigen 7 i Tyresö. Går även på helg och kvällar efter överenskommelse, alt. själv beställa budbil eller handla hos återförsäljare.

Är Siggebocken patenterad?

Ja, Siggebocken erhöll patent nr 9603137 ”Stödbock” från SPV den 5:e september 1996.

Hur tunga båtar kan man ställa ner på Siggebocken?

TILLÅTNA VERTIKALLASTER

MODELL HANDY: TVÅ TON / BOCK. MODELL KOCK: TRE TON / BOCK

(FEMFALDIGSÄKERHET MOT BROTT)

SIDOLASTER (VINDLASTER)

TRE BOCKAR, MED MAX. TILLÅTNA VERTIKALLASTER, KLARAR
MER ÄN ETT TON I DEN MEST OGYNNSAMMA VINDRIKTNINGEN.

Varför är gränsen nedåt satt till 500 Kg?

Om man är obetänksam och fler personer samtidigt belastar skarndäck, kan det finnas risk för tippning.

Kan bockarna justeras i höjdled?

Nej, det går inte. Sidobockarnas höjd är avpassade så att de, för de flesta båtar med drev, går att fälla ner drevet utan att det tar i marken. Har båten rak axel, kanske aktern behöver höjas (se nedan ”motor mitt i båten”). Det görs enkelt med några plankstumpar under fotplattorna och/eller en kloss (max 10 cm) på stödplattan. Dessa åtgärder påverkar inte stabiliteten eller bockarnas hållfasthet.

På Kölbocken bör man ha den bifogade kölklossen som vid belastning suger fast vid aluminiumbalkens gummiplatta och förbättrar därmed säkerheten vid sidoverkande vindlaster. Om man behöver flera bräd- och eller plankstumpar på stödplattan för att få båten att luta akterut, rekommenderar vi att dessa förbinds med spik eller skruv.

Behöver man lägga något mellan Siggebocken och marken?

I normalfallet inte, därför att de tryckfördelande fotplattorna inte sjunker ner i mark en även om de står på en gräsmatta. Vid stenigt mark kan det vara lämpligt att skydda fotplattan med ett underlägg.

Hur lång livslängd har Siggebocken?

Eftersom virket är tryckimpregnerat med fotplattor i klass A (förvaring i och under vatten) och övrigt virke AB (förvaring utomhus i fuktigt klimat) kan man ha bockarna väldigt länge. Om man sen sköter dem genom att de förvaras torrt på sommaren och någon gång då och då påföra lite träolja, främst på ändträt (kanske vart annat år), bör de hålla livet ut för de allra flesta.

Hur klarar Siggebocken kraftiga vindlaster?

Den högsta belastningen på pallningen inträffar när en fristående täckställning lossnar och trycker på båten och det lägsta när båten är täckt med krympplast. Provningarna på SP visar att tre bockar gemensamt klarar en last vinkelrät mot båten på mer än ett ton.
Den regel som gäller på sjön ”förtöj för storm” skall även gälla på land ”Palla upp och täck in för storm”. Att ställa av en båt i lugnt väder är inget problem med bra pallningsmateriel.

Pallning av motorbåt

Motor mitt i båten.

Säkra med extra stöd i närheten under motorn.

Siggebocken båtbock
Beställ siggebocken här